torstai 5. helmikuuta 2015

Liepājan museo on avattu

Liepāja on erikoinen kaupunki. Se oli neuvostoaikana salainen sotilastukikohta (sitä se oli jo Pietari I:n aikana) ja vapauden ja uuden itsenäisyyden koitettua se latvialaistettiin kuten muukin Latvia.

Asukkaissa on toki edelleen venäjää puhuvia ihmisiä, mutta väestökehitys on ollut kamala: kaupunki menettää asukkaita koko ajan. Neuvostoliiton romahduksen alkaessa 1989 siellä oli 114.000 asukasta, vuonna 2011 enää 83.000.

Liepāja on suosittu matkakohde ja ihan syystäkin: paljon nähtävää, erinomaiset matkailupalvelut ja ainutlaatuinen ilmapiiri.

Latvia-opaskirjamme tiedot ovat pääpiirteissään ajan tasalla. Euro ei ole nähtävästi nostanut hintoja, ja esimerkiksi paikallisliikenteen matkalippu maksaa ennalta ostettuna vain 0,57 € - kuljettajalta kuitenkin 0,70 €.


Kun julkaisimme Latvian matkaopaskirjan, ei museosta juurikaan mainittu, koska se oli remontissa. Nyt kun museo on auki, on hyvä vilkaista sisälle.

Museo on auki ke-su 10-18, ja sinne on vapaa pääsy. Museon osoite on Kūrmājas prospekts 16/18 eli se on ydinkeskustan ja meren rannan puolivälissä.Museorakennus on kaupungin kauneimpiin kuuluva palatsi. Se on kauniisti remontoitu sisältä ja ulkoa. 

Museossa on laaja esihistoriallisten löytöjen kokoelma. Vanhojen koriste-esineiden yksityiskohtiin on mielenkiintoista syventyä. Valitettavasti museon tekstit ovat vain latviaksi, mutta opastusta on saatavana englanniksi.

Latviassa on yleensäkin hienoja museoita, ja niitä usein elävöitetään luonnollisen kokoisin nukein. Tämä kaunotar symbolisoi kaupungin historiaa 1800-luvulla.

Pieteetillä kunnostettu rakennus antaa hyvät kulissit näyttelyesineille. 

Alakerrassa on laaja kansatieteellisten esineiden, kuten koristekankaiden ja työkalujen kokoelma. Se on omistettu museon perustajalle ja ahkeralle esinekeräilijälle.

Yläkertaan johtaa komea portaikko. Ylhäällä aulassa on maalauksia, muun muassa Rozentalsin "Kevät".

Yläkerran modernissa näyttelytilassa on vaihtuvia näyttelyitä. 

* * *


Tämä on Suomalaisen Matkaoppaan Latvia-blogi.

Lisätietoja Latvia-opaskirjastamme saat täältä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti